preskoči na sadržaj
Terenska nastava

Učenici trećih razreda u Starom mlinu


       

 

 

Povodom  obilježavanja   Dana  zahvalnosti  za  plodove  Zemlje  i  Dana kruha  učenici  trećih  razreda  naše  škole  posjetili  su Stari  mlin  na  rijeci  Žrnovnici koji  je  proglašen  zaštićenim  spomenikom. (25.10.2011.)

 

 

 

 

 

 


 

U  utorak  (18.10.2011.) u  9.00  sati, u pratnji svojih učiteljica, učenici su se autobusom uputili  prema  Žrnovnici. Ubrzo su stigli  na  imanje  obitelji  Aljinović.  Dočekali su ih  domaćini – Marko i  Ivana.

 

Kad su djeca stigla u tu zelenu oazu rastrčala  su  se  prostranim  livadama  i  tražila  najljepši  kutak  za  sebe. Nakon igre slijedio je ozbiljan posao.

    

           Sudjelovali  su  u  radionici  Od  zrna  do   kruha.  Najprije su s domaćinima razgledali  Stari  mlin.  Mlinar  Marko  pričao  im  je  o  povijesti  mjesta  i  toga  mlina.  Vidjeli  su i brojne  predmete  koje  su  ljudi  koristili  u  prošlosti.

   

 

Promatrali  su  žrvanj  kako  se  okreće  i  poput  čarobnjaka   pšenicu  i  raž  pretvara  u  brašno. Zatim su djeca mijesila  tijesto,  oblikovala  kruščiće,  ložila  vatru  u  krušnoj  peći  i  pomagala pri  stavljanju  kruha  u  peć.

 

Dok  su  se  kruščići  pekli  uživali  su  u   igrama  i  druženju. Kad su konačno bili pečeni, tople  i  mirisne  kruščiće  ponijeli  su  u  školu da bi ih tamo kušali, pojeli i podijelili s drugima.

 

Nastava  u  prirodi   uz  šum  rijeke,  cvrkut  ptica,  kukurikanje  pijetla,  mijaukanje  mačke,  buku  mlina,  ciku,  vrisku  i  dječji  smijeh   bila  je  zanimljivija,  lakša,  jednostavnija. Vama ostavljamo da pogledate dijelove ovoga posjeta koje smo snimili.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 22. 11. 2012.

****************


e-dnevnik

Static HTML

Popis udžbenika


*******************

I naša škola sudjeluje u Kampanji.
Projekti

Novo na stranici

 


 


Prelistajte Škafetin!

Pogledajte starije brojeve ovdjeKorisni linkovi 

 


TražilicaArhiva vijesti

preskoči na navigaciju