preskoči na sadržaj

VILINSKIM STAZAMA

U Etnografskom muzeju učenici četvrtih razreda s učiteljicama prošle su godine sudjelovali na predavanju o vilama. Od etnologinje Ive Lulić, koja je sama bila odjevena kao vila i na taj način prezentirala djeci najčešći  prikaz vila, djeca su doznala podatke o životu vilinskih bića, mjestima gdje žive, njihovim navikama, moćima i slabostima. Podaci su temeljeni na usmenoj književnoj tradiciji, a nakon prezentacije i razgovora, djeca su na likovnoj radionici u muzeju svoja saznanja i impresije pretvorila u crteže.

 

Ove godine smo se u školi nastavili „družiti“ s vilama jer smo osmislili školski projekt „Vilinskim stazama“ pa su učenici cijelu godinu čitali o vilama; crtali, modelirali, pjevali i glumili vile i druge likove iz priča. U  okviru školskog projekta „Vilinskim stazama“ poticaja za likovno, literarno i scensko izražavanje imali su napretek. Rezultati marljivog rada učenika, učitelja i stručnih suradnika su prikazani na školskim izložbama i priredbama.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 11. 2015. 12:29

TJEDAN MOZGA

Od 16. do 22. ožujka 2015. godine, u Splitu se obilježavao Tjedan mozga (Brain Awareness Week). Medicinski fakultet u Splitu organizira niz aktivnosti u svezi s tom akcijom, koje koordinira Zavod za neuroznanost.

Tjedan mozga usmjeren je širenju novijih spoznaja o mozgu, kao i popularizaciji neuroznanosti u općoj populaciji, od djece u vrtićima i školama, do odraslih.

         

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 5. 2015. 12:35

Pametno postupa(j)mo s otpadom!

U našoj školi se djecu kontinuirano upućuje na važnost brige o okolišu i važnost odvojenog prikupljanja otpada. U školskoj godini 2013./2014. uključili smo se u dva zelena projekta i time stekli vrijedna znanja i navike, a uz to dobili lijepe nagrade.

Gradska „Čistoća“ i Udruga „Sunce“ organizirale su natjecanje pod nazivom „Prije i poslije“ za Dan planeta Zemlje, o čemu smo već pisali. Učenici su za svoj su rad nagrađeni Zelenim izletom te su osvojili godišnju pretplatu na časopis National Geografic iz kojeg u knjižnici mogu čitati  i učiti o prirodi.

Na poziv „Tiska“ d.o.o. na kraju školske godine naša je škola sudjelovala u akciji  „Djeluj zeleno“. U školi su postavljeni spremnici u koje smo sakupljali stari papir. Osim što su učenici na ovaj način primjenjivali stečena znanja i svijest o važnosti recikliranja, za svoj su trud nagrađeni.

 

Dobili smo računalnu opremu, knjige i sportsku opremu. Sada novu školsku godinu započinjemo s novim loptama i reketama,  školska je knjižnica bogatija za 10 knjiga, a i za informatičku učionicu stiglo je nešto potrebne opreme.

Isplati se reciklirati,  preporučujemo i vama!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 11. 2014. 10:01

Projekt "Prije i poslije" za Dan planeta Zemlje Vijest ima dokument u privitku

 

U našoj školi se djecu kontinuirano upućuje na važnost brige o okolišu i važnost odvojenog prikupljanja otpada. U školskoj godini 2013./2014. uključili smo se u dva zelena projekta i time stekli vrijedna znanja i navike, a uz to dobili lijepe nagrade.

Gradska „Čistoća“ i Udruga „Sunce“ organizirale su natjecanje pod nazivom „Prije i poslije“ za Dan planeta Zemlje, pri čemu je trebalo  osmisliti školski projekt o odgovornom postupanju s otpadom.

Naši su učenici  od 5. do 8. razreda uz pomoć svojih mentora izradili mjesto za odlaganje tetrapak ambalaže i poučavali svoje vršnjake i mlađe učenike o važnosti odvojenog prikupljanja otpada i recikliranju. Izradili su i letke s porukama u stihovima. Letak i prezentaciju možete pogledati u prilozima.

 

                                                                         

Učenici su za svoj su rad nagrađeni Zelenim izletom te su osvojili godišnju pretplatu na časopis National Geografic iz kojeg u knjižnici mogu čitati i učiti o prirodi.

Učenici su za svoj su rad nagrađeni Zelenim izletom te su osvojili godišnju pretplatu na časopis National Geografic iz kojeg u knjižnici mogu čitati i učiti o prirodi.

 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 29. 9. 2014. 13:29

"Zašto nas bol boli"

U Tjednu mozga naši su učenici učili o mozgu, crtali i pisali na tu temu.

Literarni radovi su poslani na natječaj 'Zašto nas bol boli'. 

Prvo mjesto u kategoriji 5. – 8. razreda pripalo je učenici iz 5.b,  Adriani Tičina.

Čestitamo učenici i njezinoj mentorici Ivani Buzov.

              

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 29. 5. 2014. 13:55

DIOKLECIJANOVA ŠKRINJICA 2014. Vijest ima dokument u privitku

 Trećaši su i ove su školske godine sudjelovali u projektu „Dioklecijanova škrinjica“ te u suradnji s Gradom, muzejima i turističkim vodičima grada Splita krenuli u upoznavanje njegove jezgre.

Zborno mjesto je bila, naravno, Riva. Nakon upoznavanja s vodičima i uvodnog predavanja, kroz podrume su se uputili unutar zidina i obišli drevne dijelove palače i grada. Jer kao što je poznato, grad je nekada izrastao iz palače, a ona  je i danas srce Splita.

 

 

Učenici su gledali, slušali, učili, postavljali pitanja, ali i sami pričali o gradu ono što su prije čuli ili čitali.  Učenje su nastavili u školi, jer u nastavku projekta trebalo se natjecati u kvizu znanja i izraditi plakate o Dioklecijanovoj palači koji su potom izloženi u Etnografskom muzeju.

Naš je plakat sadržavao učeničke likovne i literarne radove koje smo na hameru ispisali i posložili valovito i tako i simbolično prikazali položaj ove palače „naslonjene na more“.

 

Učeničke likovne i literarne radove iz  2014. pogledajte OVDJE. 

DIOKLECIJANOVA ŠKRINJICA 2013.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 5. 2014. 19:23

100 GODINA S HLAPIĆEM

 

Čudnovate zgode šegrta Hlapića, knjiga uz koju su odrastale generacije, prvi je put objavljena 1913. godine. S njom mali i veliki čitatelji putuju kroz zgode i nezgode poznatog postolarskog šegrta već 100 godina. Mi smo se ove godine pridružili svima koji su obilježavali  Hlapićevih 100 pa smo u školi proveli niz aktivnosti na ovu temu.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 1. 2014. 21:22

DAN ŠKOLE S MIRISOM I OKUSOM NARANČE Vijest ima dokument u privitku

NARANČA, prekrasni plod koji je Cesarić nazvao  „komadom juga“, a i mnogi drugi književnici i likovni umjetnici pronašli su u njoj inspiraciju, 2012./2013. bila je tema školskog projekta. Sadržaji i aktivnosti realizirani  su tijekom redovitih nastavnih sati, na izvannastavnim aktivnostima (Mladi knjižničari , Zadruga, Likovna grupa, Mali vrtlari, Vjeronaučna grupa, Literarna grupa…). Radilo se i u okviru sati razrednika, zatim na izbornoj nastavi, u posebnom razrednom odjelu, u školskoj knjižnici… 

   

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 8. 2013. 18:35

Školski projekt "NARANČA"

 

Stabla južnog voća plijene prekrasnim cvjetovima i plodovima koje uživamo na „mali milijun načina“…

Kako bismo najavili projekte posvećene čaroliji biljaka kojim ćemo se baviti u narednim godinama, u vrtu škole zasadili smo sadnice limuna i naranče.   

Tijekom 2012./2013. posebno ćemo se baviti narančama. Rezultati će biti izloženi za Dan škole, u svibnju, a do tada se bacamo na posao.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 11. 2012. 12:33

OBILJEŽAVANJE 40. OBLJETNICE RADA

Školske godine 2011./2012. OŠ „Blatine-Škrape“ slavila je svoj 40. rođendan. Za tu prigodu valjalo se prisjetiti svih učitelja koji su desetljećima u ovoj školi odgajali i poučavali generacije.

            

Pozivnice su poslane bivšim djelatnicima škole, bivšim učenicima od kojih su se neki  uključili u realizaciju kulturno-zabavnog programa te učenicima koji su sa svojim mentorima  ostvarivali vrhunske rezultate na natjecanjima, od kemije i  matematike do različitih sportova.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 11. 2012. 12:08

2011. Međunarodna godina šuma Vijest ima dokument u privitku

Rezultat likovnih radionica

        2011. je proglašena Međunarodnom godinom šuma, a iste se godine obilježava 100. obljetnica rođenja Grigora Viteza pa smo se odlučili povezati ove činjenice različitim aktivnostima na razini cijele škole. Povezali smo literarne i likovne radionice te informacijsku pismenost  i preventivni program. Rezultat likovnih radionica je šuma izložena u atriju škole.

        

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 11. 2012. 10:55

Želimo jesti zdravo!

U petak, 3.12.2010., u popodnevnim satima, Savez kuhara mediteranskih i europskih regija pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organizirao je za splitske školarce projekt „Želim jesti zdravo!“.  U taj su se projekt uključili i naši šestaši sa svojom razrednicom Arianom Marović .

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 11. 2012. 17:11

2012. Međunarodna godina šišmiša

                                     

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 11. 2012. 12:30
 


DANI HRVATSKOGA JEZIKA  (11. do 17. ožujka 2011.)

Učenici osmih razreda s nastavnicom Marijom Jakasović nizom aktivnosti, na redovnoj i dodatnoj nastavi Hrvatskoga jezika, obilježili su Dane hrvatskoga jezika. Projekt je dovršen izradom panoa u atriju škole.

Više možete pročitati ako kliknete na knjigu.

     


 

ČETVRTAŠI U GALERIJI EMANUELA VIDOVIĆA

Sa svojim učiteljicama, Anitom Kralj i Nadom Marčić, četvrtaši su bili u Galeriji. Bilo im je zanimljivo i zabavno jer su šetali, učili, razgovarali, crtali…

Učenici četvrtih razreda su 20.4. 2011. posjetili Galeriju Emanuela Vidovića u Splitu. Tamo su mogli  naučiti nešto više o slikarstvu i umjetnosti. Galerija Emanuel Vidović posvećena je liku i djelu toga slikara. Izložena su djela nastala u različitim vremenskim razdobljima i na različite teme. Doznali su kako je izgledao njegov atelje, vidjeli plakate s izložbi i doznati  zanimljive događaje iz slikareva života.

Kada su učenici ušli u Galeriju, dočekala ih je gospođa Vesna. Na početku je govorila o Emanuelu Vidoviću, a onda se krenulo u razgledavanje. Prvo ih je odvela do sobe čudesa koja je bila prepuna prekrasnih i neobičnih lutaka, slika, kistova i knjiga. Tu je  Emanuel Vidović provodio najviše vremena. Uzeli su kušine, sjeli na pod i  bili veoma veseli. Tada su vidjeli da ih u toj sobi čeka pismo koje im je uputio sam Emanuel Vidović.  U pismu je pisao o svojim skulpturama i koje je sam izradio , i o onima koje je dobio na dar. Iz pisma su doznali da se u toj sobi nalaze stvari koje je često slikao jer su mu bile drage: drveni konjići , anđeli, lutke i preparirana mudra sova, zatim tronožac i mnoštvo slikarskog pribora. Doznali su da je slikar rado slikao i samu sobu čudesa.

Obišli su i ostale prostorije u kojima su se divili njegovim slikama. Plava soba je ispunjena slikama o moru. Žuta soba je vrlo zanimljiva. Kada su škure zatvore tu slike sjaje u tami. Crvena soba je puna slika mrtve prirode.  Zelena soba  je soba sjećanja. Kada je Emanuel Vidović  već bio star, nije mogao izaći i slikati, nego je slikao i stvarao slike iz sjećanja.

Trebali biste poći i uvjeriti se da je njegova umjetnost zbilja posebna. Iznenadilo nas je to što smo dobili lijepo pismo od njega. Slikar nas je pismom pozvao da i mi nešto naslikamo. Osjetili smo kako  je lijepo slikati i tako pokazati svoje osjećaje, svoj doživljaj biljaka, predmeta, mora, svoga grada…

 


RADIONICE O DJEČJIM (LJUDSKIM) PRAVIMA I TOLERANCIJI 

„Pravilima štitimo i tvoja prava!“

Svakodnevno se kroz različite aktivnosti i razgovore u školi učitelji i stručna služba bave odgojem djece za nenasilno ponašanje i međusobno uvažavanje.

22. travnja knjižničaraka i defektologinja su s učenicima 5.a i 5.b razreda provele radionicu-parlaonicu. Cilj je bio  da djeca uvide kako zahtjevi i pravila koja im postavljamo ne služe kršenju njihove slobode, nego upravo zaštiti njihovih interesa i prevenciji problema.  Sami aktivno sudjeluju u tome primjenjujući dobra pravila. Naučili smo da je važno iskoristiti slobodu izbora za biranje dobrih stvari tj. donošenje pravilnih odluka. Kako je toga dana bio Dan planeta Zemlje, djeca su zaključila da i Zemlja ima svoja prava. Zato su panou o ljudskim pravima pridodala i nekoliko prava Zemlje. Tako su dali svoj glas za Zemlje spas.

Dva panoa koja su postavljena u atriju škole nastala su u knjižnici prilikom ovoga radnoga sastanka.   

Fotogalerija    


UPOZNAJEM SVOJ GRAD

U sklopu projekta „Moj grad Split“ djeca uče o svom gradu te će se tom zanimljivom temom baviti učenici i učitelji kroz različite aktivnosti tijekom cijele školske godine.

Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda su sa svojim učiteljicama i učiteljima učili iz knjiga, časopisa i drugih izvora i tako se pripremali za obilazak svoga grada. Udruga turističkih vodiča u veljači nam je omogućila besplatno stručno vođenje po povijesnoj gradskoj jezgri. Tom prilikom ste između ostalih osnovaca i grupa turista mogli vidjeti i naše učenike koji oduševljeno upijaju znanja o svome gradu.

Naravno, moramo se pohvaliti da su podosta o tome već znali. Ovo je bila odlična prilika da se znanja ponove, utvrde i nadopune tim više jer ono što doživimo pamtimo duže. Potaknuti obilaskom gradske jezgre učenici trećih i četrvrtih razreda crtali su i pisali na temu Dioklecijanova palača mi priča, a u knjižnici su uredili zabilješke i fotografije „s terena“ te sve lijepo predstavili na panoima u atriju škole. Da bi provjerili usvojena znanja i još ponešto naučili, u knjižnici je održana prezentacija i kviz pod nazivom (U)POZNAJEM SVOJ GRAD.

Na kraju smo zaključili - što više znamo o svom gradu to ga više volimo, zato ćemo učiti i dalje.

Fotogalerija


 


  DANI HRVATSKOGA JEZIKA.pdf
 Hrvatski jezik.pdf

****************


e-dnevnik

Static HTML

Popis udžbenika


*******************

I naša škola sudjeluje u Kampanji.
Projekti

Novo na stranici

 


 


Prelistajte Škafetin!

Pogledajte starije brojeve ovdjeKorisni linkovi 

 


TražilicaArhiva vijesti

preskoči na navigaciju