preskoči na sadržaj

TJEDAN MOZGA

Od 16. do 22. ožujka 2015. godine, u Splitu se obilježavao Tjedan mozga (Brain Awareness Week). Medicinski fakultet u Splitu organizira niz aktivnosti u svezi s tom akcijom, koje koordinira Zavod za neuroznanost.

Tjedan mozga usmjeren je širenju novijih spoznaja o mozgu, kao i popularizaciji neuroznanosti u općoj populaciji, od djece u vrtićima i školama, do odraslih.

         

 


Za učenike osnovnih škola organiziran je likovni i literarni natječaj pod nazivom „Što mi to mozak govori?“ Pedagoginja Lucija Krivić s učenicima je provela radionice u Tjednu mozga koje su bile poticaj za sudjelovanje na ovogodišnjem natječaju.  

Radovi naših učenika i ove su godine bili ne samo zapaženi, nego i nagrađeni.          U kategoriji učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole dvije su nagrade za likovne radove stigle u 4.b razred:

2. mjesto: Luka Krajina, 4.b
3. mjesto: Zlatko Šunjić, 4.b

U kategoriji učenika od petog do osmog razreda koji među nagrađenim literarnim radovima, na trećem je mjestu sastavak „Što mi to mozak govori?“ koji je napisala učenica Dora Samac iz 6.b razreda.

Učenici su kroz ove aktivnosti naučili ponešto o mozgu, ali i iskoristili njegove kreativne potencijale.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 27. 5. 2015.

DANI HRVATSKOGA JEZIKA  (11. do 17. ožujka 2011.)

Učenici osmih razreda s nastavnicom Marijom Jakasović nizom aktivnosti, na redovnoj i dodatnoj nastavi Hrvatskoga jezika, obilježili su Dane hrvatskoga jezika. Projekt je dovršen izradom panoa u atriju škole.

Više možete pročitati ako kliknete na knjigu.

     


 

ČETVRTAŠI U GALERIJI EMANUELA VIDOVIĆA

Sa svojim učiteljicama, Anitom Kralj i Nadom Marčić, četvrtaši su bili u Galeriji. Bilo im je zanimljivo i zabavno jer su šetali, učili, razgovarali, crtali…

Učenici četvrtih razreda su 20.4. 2011. posjetili Galeriju Emanuela Vidovića u Splitu. Tamo su mogli  naučiti nešto više o slikarstvu i umjetnosti. Galerija Emanuel Vidović posvećena je liku i djelu toga slikara. Izložena su djela nastala u različitim vremenskim razdobljima i na različite teme. Doznali su kako je izgledao njegov atelje, vidjeli plakate s izložbi i doznati  zanimljive događaje iz slikareva života.

Kada su učenici ušli u Galeriju, dočekala ih je gospođa Vesna. Na početku je govorila o Emanuelu Vidoviću, a onda se krenulo u razgledavanje. Prvo ih je odvela do sobe čudesa koja je bila prepuna prekrasnih i neobičnih lutaka, slika, kistova i knjiga. Tu je  Emanuel Vidović provodio najviše vremena. Uzeli su kušine, sjeli na pod i  bili veoma veseli. Tada su vidjeli da ih u toj sobi čeka pismo koje im je uputio sam Emanuel Vidović.  U pismu je pisao o svojim skulpturama i koje je sam izradio , i o onima koje je dobio na dar. Iz pisma su doznali da se u toj sobi nalaze stvari koje je često slikao jer su mu bile drage: drveni konjići , anđeli, lutke i preparirana mudra sova, zatim tronožac i mnoštvo slikarskog pribora. Doznali su da je slikar rado slikao i samu sobu čudesa.

Obišli su i ostale prostorije u kojima su se divili njegovim slikama. Plava soba je ispunjena slikama o moru. Žuta soba je vrlo zanimljiva. Kada su škure zatvore tu slike sjaje u tami. Crvena soba je puna slika mrtve prirode.  Zelena soba  je soba sjećanja. Kada je Emanuel Vidović  već bio star, nije mogao izaći i slikati, nego je slikao i stvarao slike iz sjećanja.

Trebali biste poći i uvjeriti se da je njegova umjetnost zbilja posebna. Iznenadilo nas je to što smo dobili lijepo pismo od njega. Slikar nas je pismom pozvao da i mi nešto naslikamo. Osjetili smo kako  je lijepo slikati i tako pokazati svoje osjećaje, svoj doživljaj biljaka, predmeta, mora, svoga grada…

 


RADIONICE O DJEČJIM (LJUDSKIM) PRAVIMA I TOLERANCIJI 

„Pravilima štitimo i tvoja prava!“

Svakodnevno se kroz različite aktivnosti i razgovore u školi učitelji i stručna služba bave odgojem djece za nenasilno ponašanje i međusobno uvažavanje.

22. travnja knjižničaraka i defektologinja su s učenicima 5.a i 5.b razreda provele radionicu-parlaonicu. Cilj je bio  da djeca uvide kako zahtjevi i pravila koja im postavljamo ne služe kršenju njihove slobode, nego upravo zaštiti njihovih interesa i prevenciji problema.  Sami aktivno sudjeluju u tome primjenjujući dobra pravila. Naučili smo da je važno iskoristiti slobodu izbora za biranje dobrih stvari tj. donošenje pravilnih odluka. Kako je toga dana bio Dan planeta Zemlje, djeca su zaključila da i Zemlja ima svoja prava. Zato su panou o ljudskim pravima pridodala i nekoliko prava Zemlje. Tako su dali svoj glas za Zemlje spas.

Dva panoa koja su postavljena u atriju škole nastala su u knjižnici prilikom ovoga radnoga sastanka.   

Fotogalerija    


UPOZNAJEM SVOJ GRAD

U sklopu projekta „Moj grad Split“ djeca uče o svom gradu te će se tom zanimljivom temom baviti učenici i učitelji kroz različite aktivnosti tijekom cijele školske godine.

Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda su sa svojim učiteljicama i učiteljima učili iz knjiga, časopisa i drugih izvora i tako se pripremali za obilazak svoga grada. Udruga turističkih vodiča u veljači nam je omogućila besplatno stručno vođenje po povijesnoj gradskoj jezgri. Tom prilikom ste između ostalih osnovaca i grupa turista mogli vidjeti i naše učenike koji oduševljeno upijaju znanja o svome gradu.

Naravno, moramo se pohvaliti da su podosta o tome već znali. Ovo je bila odlična prilika da se znanja ponove, utvrde i nadopune tim više jer ono što doživimo pamtimo duže. Potaknuti obilaskom gradske jezgre učenici trećih i četrvrtih razreda crtali su i pisali na temu Dioklecijanova palača mi priča, a u knjižnici su uredili zabilješke i fotografije „s terena“ te sve lijepo predstavili na panoima u atriju škole. Da bi provjerili usvojena znanja i još ponešto naučili, u knjižnici je održana prezentacija i kviz pod nazivom (U)POZNAJEM SVOJ GRAD.

Na kraju smo zaključili - što više znamo o svom gradu to ga više volimo, zato ćemo učiti i dalje.

Fotogalerija


 


  DANI HRVATSKOGA JEZIKA.pdf
 Hrvatski jezik.pdf

****************


e-dnevnik

Static HTML

Popis udžbenika


*******************

I naša škola sudjeluje u Kampanji.
Projekti

Novo na stranici

 


 


Prelistajte Škafetin!

Pogledajte starije brojeve ovdjeKorisni linkovi 

 


TražilicaArhiva vijesti

preskoči na navigaciju